Блог: спортно оръжие

РЕВОЛВЕР DAN WESSON 4″ С CO2

DSCF7971 Стрелба с цел тренировки с късо нарезно оръжие, може да се практикува и с въздушни пистолети и револвери. За целта се използват оръжия, произведени като 100% копия на оригинални модели бойни оръжия. Използват се предимно бутилки заредени с газ CO2. От една бутилка могат да се произведат между 50-70 изстрела с еднаква мощност. Обикновенно стрелбата за тренировки е от 5÷15m. Близката стрелба е винаги по-трудна, особено за начинаещи стрелци.

DSCF7972Ще разгледаме въздушен револвер модел Dan Wesson на датската фирма ASG. Оръжието е изработено от Ergal, а цевта е от стомана с дължина 101,6mm.  Револверът е eлуксиран и полиран в черно. Дръжката е с ергономичен захват. Зареждането с бутилка CO2 става, като се издърпа част от дръжката назад / обратна посока на цевта /. Теглото на револвера е 880g. Стрелбата се извършва със стоманени, никелирани сачми тип BBs в калибър 4,5mm. Модела е с барабан, който побира шест сачми. Всяка сачма се поставя в гнездо в своеобразно направен патрон в калибъра на оригиналния боен револвер. Цевта е оформена в кожух от Ergal с диаметър ø21,3mm. Под цевта е поставена шина тип лястовича опашка с дължина  46mm за поставяне на Weaver база / която е в комплекта към оръжието /. На нея може да се монтира фенер, лазер и т.н.

DSCF7973Над цевта е монтирана вентилируема планка с механични мерни прибори.Поставена е шина тип лястовича опашка с дължина 80mm за поставяне на Weaver база / която е в комплекта на оръжието /. От лявата страна зад барабана се намира малък бутон. С него се отваря барабана / която пада от лявата страна / като се избута бутона напред по посока на цевта. Към комплекта е предвиден редуктор за зареждане на сачмите от този модел е Е0 =1,9 Joule, а началната скорост V0=105 m/sec. Стрелбата по мишени е истинско удоволствие с Dan Wesson  4″.

DSCF7974

“ MX Trap“ едно спортно достижение

   DSCF7742 Турската оръжейница Yildiz предлага изключително качествени и износоустойчиви не само ловни, но и спортни оръжия. Това са моделите „Trap” и „MX Trap”.Спортните пушки са осигурени да издържат налягане от 1550кг/кв.см. Цевите са изработени от кована стомана 4140. Гаранцията на компанията е минимум 50 000 изстрела, което е много добре за оръжия от този клас. Ще разгледаме модела на Yildiz “MX Trap”. Пушките на компанията Yildiz се изработват и изпитват в гр. Бурдур / Турция /.Изпитанията са много агресивни и постоянни при стрелбата, за да се установи истинската гаранция на пушката за стрелба ”Trap”.

DSCF7740Цевите и цевната кутия в повечето случаи надхвърлят 120.000-150.000 изстрела за цевите и над 200.000 изстрела за цевната кутия.

DSCF7741Моделът „MX Trap” се предлага с цеви 760мм и цеви 710мм. Калибърът може да бъде 12/70 или 12/76 Magnum. Класическият спортен вариант е пушка с тегло 3,70кг, дължина на цевите 760мм и патронник от 70мм за калибър 12/70. Цевите са снабдени с вентилируема планка с ширина 10мм. На дулото е поставена “ светеща  червена“ мушка с диаметър ø 2,5мм.Цевите са комплектовани със сменяеми шокове / което не е най- удачният вариант, но модерен и наложил се в последните няколко години /. От вън цевите са покрити с черен, матов хром, което ги прави абсолютно нераждаеми, а отвътре с полиран бял хром, което гарантира и висока устойчивост на износване. Цевната кутия е масивна и изработена от стомана. От вън е хромирана с матов, бял хром. От двете и страни с лазер са изобразени фигурално по една „летяща паничка“. Естествено пушката е снабдена с ежектори, както всички спортни оръжия. Затварящият ключ също е покрит с бял хров и рустикална, лазарна гравюра. Спусковата скоба и спусъка са също светли покрити с матов, бял хром. Приклада е изработен от превъзходен турски орех клас ААА. Полуложето има удобен захват с прецизно направена накатка. Прикладът е с типична полупистолетна ръкохватка, издължена и ергономично решена за сигурен и удобен захват. Накатката е финна и приятна за захвата на ръката. Задтилъкът е изработен от мека, еластична гума с амортизационни отвори. При модела „MX Trap” надбузника може да се регулира по височина, чрез два шестограмни болта разположени от дясната страна на приклада.Тази спортна пушка има изключителен баланс / около 65мм от началото на патронника /. Това я прави много прикладиста и дава възможност за бърза реакция на стрелеца.

DSCF7739Направените тестови стрелби с Yildiz MX Trap” показаха отлични резултати, а стрелците потвърдиха, че пушката е от най- високият спортен клас за стрелба в дисциплината „ Trap”.