Архив: май 2013

YILDIZ1

УНИКАЛНА ИЗРАБОТКА ОТ YILDIZ – ELEGANT A5 E SPECIAL LUX

Tурската оръжейница Yildiz предлага на българските ловци една елегантна успоредка в калибър 20/76 Mag. Това е моделът Elegant A5 Е Special Lux. Оръжието е изключително красиво, леко, удобно и прикладисто. Още от пръв поглед се виждат ръчно изработените инкрустации с дълбок релеф почти навсякъде, по металните части. Успоредката бе оценена високо и от английската оръжейна общност и е коментирана  в почти всички сайтове на острова.

Цевната кутия е изработена от Ergal и е изцяло гравирана на сребрист фон. Има цели  елипсовидни плочки, тип Holland&Holland, инкрустирани с рустикални форми.  В центъра и е  изобразенa летяща патица, която е поставена  от лявaта и от дясната страна на оръжието. Стилните орнаменти продължават и от горната страна на успоредката, също на фона на  сребрист метал. Ключът за отваряне и затваряне на пушката също е инкрустиран и е изцяло в черен хром. Отдолу цевната кутия също е инкрустирана, като в центъра е изобразена летяща патица. Гравирана  е и спусковата скоба, която е покрита с черен хром. Инкрустиран е и ключът за отваряне и сваляне на полуложето, като част от него е с черен хром, на по-големия сребрист фон.

Спусъкът е изработен от бял метал, полиран и блестящ, с удобен, ергономичен захват.

Цевите са изработени от специална, легирана оръжийна стомана и могат да бъдат  с дължина 660mm или 710mm / 4140 Chrome Molybdenum stееl-filled material /.Външно са хромирани  в матово черно, а отвътре са с полиран бял хром.Успоредката се предлага с 5 сменяеми шока от CL-цилиндър (0,00mm) до пълен шок (1,00mm). Мерната планка е леко повдигната при патронника и е с ширина 8,7mm. Отпред при дулата на нея е монтирана  малка, масивна мушка с диаметър ø3,0mm.

Моделът Elegant A5 Е Special Lux се предлага само с ежектори.

В горната задна страна на цевната кутия е поставен предпазител, който действа и като селектор, когато се задейства в ляво или в дясно. Предпазителят е метален и е хромиран  в матово черно. Когато е поставен назад той  е задействан .Пред него се вижда буквата S (Stop), поставена в кръг. Когато се избута напред, в задната му част се появява предупредителна червена точка, което показва, че пушката е готова за стрелба.

Прикладът и полуложето са изработени от селектиран турски орех с качество клас ААААА. Накатките са направени ръчно, както на полуложето, така и на полупистолетният захват. Орехът /caucasian walnut/ е обработен също ръчно в дълбочина само с растително масло (Oil finish)  без лаково покритие. Полуложето в предния си край завършва елегантно с приятна извивка тип „гъша човка“. Прикладът завършва с плътен, гумен задтилък от черна гума с дебелина 8mm. Общото тегло без патроните при дължина на цевите 660 mm е 2,35 kg.

Направени са пробни стрелби с патрони Trust в калибър 20/70 със сачми №7 и тегло 26,0g на разстояние 35m. В дясната цев е поставен полушок 0,5mm. От 5 изстрела средната групираност в кръг с диаметър 75cm е около 72%. В лявата цев е монтиран пълен шок 1,00mm. От 5 изстрела средната групираност в кръг с диаметър 75cm е около 88%. Това е един много добър резултат. Откатът не се усеща, въпреки че оръжието е изключително леко. Тази успоредка успешно може да се използва и за лов на едър дивеч с ловни куршуми. Успешно могат да се използват куршуми на Gualandi или на Brenneke Super Magnum. Цевите допълнително трябва да се монтират с шок цилиндър 0,00mm в дясна цев и подобрен цилиндър 0,25mm в лявата  цев..Моделът Elegant A5Е Special Lux  е едно елитно произведение на оръжейницата  Yildiz и се предлага в Европа на цена около 1750 – 1800 евро.У нас тя може да се поръча на цена около 3200лв.

IYLDIZ2

IYLDIZ3