Bobcat – едно съвършенство при пневматичните оръжия

Шведската компания FXairguns представи в началото на 2014 година на световните изложения в САЩ и Германия уникалния си модел Bobcat в няколко калибъра 4,5mm, 5,5mm, 6,35mm и 7,62mm.

111Това пневматично оръжие е типичен представител на огнестрелните оръжия тип „Bullpup”.Цевта е изнесена изцяло назад, а спусъкът е изтеглен напред. Прикладът е с изключителен дизайн и ергономичност. В края му е направен отвор в който могат да се поставят допълнително 2 пълнителя. Сега ще разгледаме модел Bobcat в калибър 6,35m с Regulator. Общата дължина на оръжието в този калибър е 94cm.

BC11Цевта е дълга 610mm и е поставена в кожух с диаметър ф24mm, който изцяло заглушава изстрела. Когато оръжието е с Regulator налягането е 250bar /220bar. за по-малките калибри /. Цилиндърът в който е компресираният въздух е с капацитет 470сс. С това количество въздух под налягане могат да се направят общо 50 изстрела с начална скорост Vo=265m/sec и начална енергия от Eo=65 Joule.

BC22

BC33Пълнителят за калибър 6,35mm побира общо 11 чашки. Над заглушената цев е поставена шина с ширина 11mm и обща дължина 240mm за поставяне на оптичен мерник. Зареждането с въздух  се извършва с дюза поставена зад отвора на пистолетната ръкохватка. Пълнителят е тип барабанен и е поставен зад 11mm шина.

BC11Презареждането с муниции става с лост, който е разположен от дясната страна на оръжието. Над него е монтиран елегантен и ергономичен надбузник. Задтилъкът е изработен от еластична, черна гума и е регулируем по височина. Синтетичният приклад има повърхност от материя, която /подобна на гума/ не позволява плъзгане на ръцете.

Направени са пробни стрелби на разстояние 60m с оптичен мерник Hawke Sport HD 4×40 от положение седнал с подпряно оръжие на тубуса. Използвани са чашки на Haеndler & Natermann  тип Baracuda. От 11 последователни изстрела чашните се събират в кръг с диамитър Ф13,0mm.

222Направени са и пробни стрелби на разстояние 100m с оптичен мерник FX 6-18x44SFIR. Оптиката е поставена на приближение 12X. От 11 последователни изстрела /със същите муниции/ чашките се събират в кръг с диаметър Ф22mm. Това са отлични резултати не само за оръжие от типа на Bullpup. Стрелбата с Bobcat е едно истинско удоволствие, което всички любитили на пневматичните оръжия ще оценят високо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>